Zöld Gondolkodás

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Újrahasznosított csomagolás és csomagolásmentesség

A k√∂rnyezettudatoss√°g √©s fenntarthat√≥s√°g egyre fontosabb t√©ma a mindennapi √©let√ľnkben. A v√°llalatok √©s a lakoss√°g is egyre ink√°bb igyekeznek cs√∂kkenteni a k√∂rnyezeti hat√°sukat, k√ľl√∂n√∂s tekintettel a csomagol√°sra √©s a szem√©ttermel√©sre. Ebben a blogbejegyz√©sben a z√∂ld gondolkod√°s egyik izgalmas aspektus√°ra √∂sszpontos√≠tunk: az √ļjrahasznos√≠tott csomagol√°sra.

√öjrahasznos√≠tott Csomagol√°s: A K√∂rnyezetv√©delmi √Črt√©k

Az √ļjrahasznos√≠tott csomagol√°s egy olyan megk√∂zel√≠t√©s, amely a m√°r megl√©vŇĎ anyagokat haszn√°lja fel a csomagol√°s l√©trehoz√°s√°hoz, ezzel cs√∂kkentve az √ļj alapanyagok ir√°nti sz√ľks√©gletet. Az √ļjrahasznos√≠tott csomagol√°s elŇĎnyei k√∂z√© tartozik a k√∂vetkezŇĎk:

  1. Cs√∂kkentett Hullad√©ktermel√©s: Az √ļjrahasznos√≠tott csomagol√°s seg√≠t cs√∂kkenteni az √ļjrahasznos√≠tatlan hullad√©kot √©s a szem√©tlerak√≥k m√©ret√©t. Ezzel hozz√°j√°rul a k√∂rnyezetv√©delemhez √©s a term√©szetv√©delemhez.
  2. Energia- √©s ErŇĎforr√°s-megtakar√≠t√°s: Az √ļjrahasznos√≠tott anyagokb√≥l k√©sz√ľlt csomagol√°sok gy√°rt√°sa √°ltal√°ban kevesebb energia √©s nyersanyag felhaszn√°l√°s√°val j√°r, mint az √ļj anyagokb√≥l k√©sz√ľlt csomagol√°sok√©.
  3. P√©lda a K√∂rnyezettudatoss√°gra: Az √ļjrahasznos√≠tott csomagol√°s alkalmaz√°sa v√°llalati √©s egy√©ni szinten is p√©ld√°t mutat m√°soknak a k√∂rnyezetv√©delem fontoss√°g√°r√≥l √©s a fenntarthat√≥ √©letm√≥dr√≥l.

N√©h√°ny p√©lda az √ļjrahasznos√≠tott csomagol√°si anyagokra:

  1. Pap√≠r √©s karton: Az √ļjrahasznos√≠tott pap√≠r (szappanjainkat is √ļjrahasznos√≠tott csomagol√°s fedi) √©s karton csomagol√°si anyagok nagyon elterjedtek. Ezeket a term√©keket gyakran gy√°rtj√°k √ļjrahasznos√≠tott pap√≠rb√≥l √©s kartonb√≥l, ami cs√∂kkenti az erdŇĎirt√°st √©s az √ļj alapanyagok felhaszn√°l√°s√°t.
  2. MŇĪanyag: Az √ļjrahasznos√≠tott mŇĪanyagokb√≥l k√©sz√ľlt csomagol√°sok k√∂z√ľl n√©h√°nyat √ļjrahasznos√≠tott PET-palackokb√≥l, HDPE (magas sŇĪrŇĪs√©gŇĪ polietil√©n) vagy LDPE (alacsony sŇĪrŇĪs√©gŇĪ polietil√©n) anyagokb√≥l gy√°rtanak. Ezek a mŇĪanyagok lehetnek p√©ld√°ul italpalackok, √©lelmiszercsomagol√°sok √©s mŇĪanyag zacsk√≥k.
  3. √úveg: Az √ľvegcsomagol√°sok is √ļjrahasznos√≠that√≥k. Az italos√ľvegek, befŇĎttes√ľvegek √©s egy√©b √ľveges term√©kek √ļjrahasznos√≠t√°sa cs√∂kkenti az √ļj √ľveggy√°rt√°s k√∂lts√©geit √©s energi√°t takar√≠t meg.
  4. F√©m: Az alum√≠nium √©s ac√©l konzervdobozok, alum√≠nium italosdobozok √©s m√°s f√©mes csomagol√°sok is √ļjrahasznos√≠that√≥k. Az √ļjrahasznos√≠tott f√©mekbŇĎl gy√°rtott term√©kek energi√°t takar√≠tanak meg √©s cs√∂kkentik a szem√©tlerak√≥kban val√≥ elhelyez√©st.
  5. Biol√≥giai leboml√≥ anyagok: N√©h√°ny v√°llalat olyan biol√≥giai leboml√≥ anyagokb√≥l k√©sz√ľlt csomagol√≥anyagokat is k√≠n√°l, amelyek seg√≠tenek cs√∂kkenteni a mŇĪanyaghullad√©kot √©s k√∂rnyezeti terhel√©st.

Az √ļjrahasznos√≠tott csomagol√°s fontos szerepet j√°tszik a fenntarthat√≥ fejlŇĎd√©s √©s a k√∂rnyezetv√©delem ter√©n. Az ilyen csomagol√°si megold√°sok seg√≠tenek cs√∂kkenteni a termelŇĎ v√°llalatok √∂kol√≥giai l√°bnyom√°t √©s hozz√°j√°rulnak a fenntarthat√≥bb j√∂vŇĎ kialak√≠t√°s√°hoz. Az √ļjrahasznos√≠tott csomagol√°s n√©pszerŇĪs√≠t√©se √©s t√°mogat√°sa fontos l√©p√©s a k√∂rnyezetv√©delem √©s az erŇĎforr√°sok megŇĎrz√©se ter√©n.

Ha többet szeretnél tudni és tenni látogass el a https://zoldgyor.hu/iii-gyori-klima-expo-az-mvm-energiajaval/ rendezvényre.

Kategória: