További posztok

A száraz bőr egy rémálom? Így vethetsz véget neki kézműves termékekkel!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Biztosan sokszor hallottad már, hogy a bőr az elsődleges védvonalunk és az immunrendszerünk védelmezője. Bizonyos külső határokra azonban könnyen felborulhat ez az egyensúly és a bőr szárazzá, akár repedezetté válhat. De mit tehetünk a száraz bőr ellen a téli hónapokban? Milyen módszerekkel ápolhatod a bőröd hosszabb távon, természetesen? Cikkünkben utánajárunk a kérdéseknek!

Miért olyan fontos a bőr védelme?

Az egészséges bőrfelszín számos kórokozó bejutásától véd, miközben a szervezet számára fontos tápanyagokat beengedi. Emellett fizikai védelmet nyújt a hideg és az UV-sugárzás ellen is. Szabályozza a test hőmérsékletét, valamint a vízháztartást, miközben érzékszervként is működik.

A téli hónapok viszontagságait viszont megszenvedi a bőrünk, hiszen szárazzá és repedezetté válhat, így a mikronyílásokon keresztül a kórokozók is könnyebben bejuthatnak. A túlzottan száraz bőr pedig akár az élettani funkciók ellátásában is akadályokba ütközhet. Nem sokan tudják, de 8 °C alatt csökken a bőr faggyútermelése, ami védőréteget képezne a bőr felszínén. De a meleg sem sokkal jobb, hiszen a fűtött helyiségbe lépve a száraz levegő és a csökkent páratartalom vizet von el a bőrünktől.

Mit tehetünk bőrünk egészségéért?

A bőr épségének megőrzéséhez érdemes több fronton támogatni immunrendszerünket. Az elégséges folyadékbevitel hidratál, miközben a megfelelő táplálkozással és vitaminok szedésével a bőr rugalmasabbá és ellenállóbbá válhat.

A belső táplálás mellett viszont a külső ápolás is előkelő helyen szerepel. Érdemes olyan természetes alapanyagokból készült termékeket választani, melyek nem tartalmaznak alkoholt és parabént. Ezen anyagok ugyanis inkább a bőrszárazságot segíti, nem pedig a hidratáltságot.

Fontos az is, hogy a hosszú, forró kádfürdőzés helyett inkább rövidebb időt tölts el a maximum 37 °C-os vízben. Ehhez tudunk ajánlani olyan tejszínes fürdőbombát, amely segít helyreállítani a bőr hidratáltságát, így bűntudat nélkül vehetsz lazító fürdőt!

Ha viszont inkább a zuhanyozást érzed praktikusnak, akkor ajánlott a kecsketejes körömvirág kézműves szappanhasználata. Amellett, hogy teljesen zero waste megoldás, még a bőrnek is jót tesz! A kézműves szappan ugyanis többféle természetes hatóanyagának köszönhetően finoman ápolja és hidratálja a bőrt.

Fürdés után pedig érdemes a bőrápolást szőlős, shea vajas testvajjal, hidratáló arckrémmel, kézkrémmel és ajakírrel is erősíteni, védve ezzel a bőrt a kiszáradástól. Fontos, hogy a téli hónapokban kerüld a testradír sűrű használatát és a törölközős dörzsölés helyett is inkább finoman itasd fel a vizet a bőröd felületéről.

Érdemes tehát odafigyelned a bőröd épségére, hiszen a száraz bőr nemcsak kellemetlen érzés, de problémákat is okozhat. Szerencsére azonban már több zero waste készítmény is létezik ennek megoldására!

Kategória: